Čtvrteční premiéra 10. ročníku – Fórum alpinismu

Napsal uživatel Danda dne Čt, 21.11.2013 - 18:56

Tradiční ouvertura Mezinárodního festivalu Alpinismu se nesla v duchu odborněji laděných přednášek. Kromě řady profesionálů z celého světa (od Japonska přes Nepál, Švýcarsko, Rakousko až po domácí) se čtvrtečního programu zúčastnila i široká laická veřejnost. Peter Tembler a Toni Riepler (Bergrettung Kals am Großglockner) přesdstavili nádhernou majestátnou horu Großglockner z pohledu horského záchranáře. Jelikož k jejímu vrcholu míří celoročně davy horalů, není skoro týdne, aby v oblasti nejvyšší hory záchranáři nezasahovali. Diváci si vyslechli velmi zajímavé popisy konkrétních nehod a průběh následné záchrany.
alt


Svou přednáškou plynule navázal Jochen Tiefengraber (Christophorus Flugrettung), který přednesl mnoho zajímavých informací o nasazení helikoptér při záchranných akcích v Alpách. Vypíchl také šest základních bodů, jak se chovat, když vás zachraňuje vrtulník.
alt


Velmi zajímavou sondu do statistik nehod, úrazů a kriminálních případů spojených se sporty v horách prezentoval Robert Kunz (Alpenpolizei Wien). V rakouských Alpách se polovina takových případů odehraje na území dvou spolkových zemí: Tyrolska (s převahou nejvíce ze všech) a Salcburska.
alt


Pro současné členy Alpenvereinu i případné zájemce o členství byla určená přednáška Ladislava Jirásko. Po krátké prezentaci následovala diskuse, kde se každý dozvěděl, co potřeboval o členství a jeho výhodách vědět.
alt


Poté Ladislav Jirásko na pódium pozval Kristinu Höschlovou, aby společně s Radkem Jarošem pokřtili skvělou knihu „Průvodce horskou medicínou“. Český překlad této publikace určené nejširší veřejnosti připravila právě Kristina Höschlová.
alt


Vrcholem Fóra alpinismu byla přednáška předního světového meteorologa Karla Gabla, který kromě jiných expedic pomohl svou přesnou předpovědí ke zdolání K2 Gerlindě Kaltenbrunnerové. Přesnost současných předpovědí vysvětlil mimo jiné tím, že moderní technika je díky velkému rozlišení schopná z výšky 4000 m identifikovat i mouchu. Přednáška ale byla plná velmi praktických doporučení, jak se člověk má chovat v bouřce, jak má počasí vnímat a vyhodnocovat, kde má předpovědi hledat... Zkrátka informace, které před jakoukoliv horskou túrou jako když najdete... Pokud byste snad chtěli vypíchnout jedno jediné doporučení, které zaznělo vícekrát za přednášku, pak to je: „V horách se vyplatí vždy počkat na dobré počasí (třeba někde u pivka) a do špatného nechodit!“
alt

Těšme se na třídenní maratón přednášek, který v pátek odpoledne odstartuje promítání filmů z  campů s časopisem lidé&HORY a především pak oblíbený domácí matador Radek Jaroš.

Foto: Jakub Müller, www.milisphoto.eu