European Outdoor Film Tour - nejlepší outdoorové filmy opět součástí MFA! Na co se můžete těšit?

Napsal uživatel Danda dne Ne, 15.11.2015 - 09:24

Mezinárodní festival alpinismu Praha 2015 divákům v neděli 22. 11. 2015 nabídne opět filmy z prestižní série European Outdoor Film Tour. Přinášíme vám jejich kompletní přehled - máte se opět na co těšit! (Prohlédněte si také oficiální trailer, 1:55.) 


Ztracený ostrov Onekotan / The lost island Onekotan

alt

Někde mezi Kamčatkou a Hokkaido, uprostřed jedné z nejchladnějších oblastí Ruska, se nachází opuštěný a nepřístupný ostrov. Právě zde, na ostrově Onekotan, začíná pro profesionální freeridery Matthiase Mayra, Matthiase Haunholdera a Phila Meiera velké dobrodružství. Jejich cíl: prvosjezd sopky, která se týčí uprostřed tohoto ostrova. Ale při teplotách -20 °C a při sněhových bouřích se z expedice stává nebezpečná odysea.


Unreal / Neskutečný svět

alt

Profesionální bikér Brandon Semenuk našel co hledal. Našel svět plný nekonečných singltreků, které vedou svěže zelenými horami. Svět mimo ocelové mrakodrapy, svět bez omezení a bez termínů. Takovou neskutečnou realitu ukazuje tento film. Závody se stády koní, odvážné skoky a žádné výstřely, které by Semenuka doprovázely při jeho jízdě. Film Neskutečný svět, který byl oceněn jako MTB film roku, představuje svět, který je vzhůru nohama.


Tamara

alt

SVĚTOVÁ PREMIÉRA. V roce 2012 stála Tamara Lungerová poprvé před 8611 metrů vysokým vrcholem K2: byl to pro ní opravdový obr. Úcta při pohledu na tento monolit byla na místě, K2 je považována za nejnebezpečnější osmitisícovku: přišlo zde o život okolo 80 horolezců. O dva roky později se ve 28 letech vydává do Pákistánu znova. Spolu s horolezcem Nicholasem Gruberem stojí Tamara před K2 a před největší výzvou své horské kariéry. Film, který je o strachu, vášni a štěstí představuje ženu, která miluje život stejně jako extrémy.


Masters of slack / Mistři na slackline

alt

SVĚTOVÁ PREMIÉRA. Jaan Roose a Andy Lewis vášnivě milují slackline. Ale jinak ti dva nemají mnoho společného. Jaan pochází z Estonska, žije v malé vesničce v lesích a zde se během posledních pěti let vypracoval za jednoho z nejlepších slacklinistů na světě. Jaan považoval Andyho Lewise za "otce slacklinistů", nakonec ho ale předčil. Slackline zdokonalil na "Balloon Highline". Film Mistři na slackline představuje dva sportovce s rozdílným životním stylem, které spojuje vědomí, že ten, kdo se zastaví na své cestě, již nikdy nezíská zpět původní rovnováhu.


1 h 46 min

alt

Pokud jste nejrychlejší na světě, pak jen vlastní hlava bývá protipól. Dani Arnold zvládá jeden rychlostní rekord za druhým. Rekordně nejrychlejší přelezení severní stěny Eigeru, které vzvládl v roce 2011 Ueli Stecki, zlepšil Dani o plných 20 minut. Nyní stojí před Matterhornem. Mačky zvoní, je slyšet tikot hodinek... Ale jak se cítí sám Dani Arnold? Film nabízí pohled do psychiky výjimečného sportovce.


A Line across the sky / Přelez přes nebe

alt

Vidět Alexe Honnolda na laně je vzácný pohled. Pro svou první velkou vysokohorskou túru si vybral obzvláště tvrdý oříšek: spolu s Tommy Caldwellem se pustili do přechodu masivu Fitz-Roy v Patagonii. Cesta přes sedm vrcholů ve výškách, které v Yosemitech zvládali s obvyklou rutinou a se svým know-how. Ale Patagonie není Kalifornie, rozdíly jsou nejen v lezení, ale především pokud se týká počasí – to vše pociťují oba profesionálové na této cestě opravdu tvrdě. Nicméně, humor je neopouští ani v těch kritických momentech. Film je vlastně příběh jednoho zcela šíleného podniku.


Unbranded / Koně bez značek

alt

Jsou to často sny z dětství, které nás nasměrují k neobvyklým a největším činům. Pro Američana Bena Masterse měla být tímto počinem jízda rodnou zemí na koni. Chtěl přejet Severní a Jižní Ameriku a také z Mexika do Kanady. A to na adoptovaném a jím vycvičeném mustangovi. Spolu se svými přáteli Thomasem Gloverem, Benem Thamerem a Jonny Fitzsimonsem se Ben Masters vydává za dobrodružstvím: 3000 mil západními oblastmi Spojených států. Velmi často jezdí po úzkých stezkách, přes pouštní krajiny nebo Grand Canyonem, ale velmi často jen přes pole. Z dětského snu se stává působivá cesta původní Amerikou, ve které však koně a jezdci pomalu mizí.


Degrees north / Cesta na sever

alt

Existují lidé, kteří zřejmě nikdy nezestárnou. Xavier De Le Rue je jedním z nich. Tomu se podařilo zachovat si dětskou zvědavost a přitom dospěl a zmoudřel. Na rozdíl od současných mladých snowboardistů volí své sjezdové linie v terénu s rozmyslem. Pro něj platí, že čím strmější horský svah, tím více se ukazuje jeho profesionalita a tím jen potvrzuje, že je v současné době mezi profesionály nejrychlejší a nejjistější. Ve filmu Cesta na sever se vydává spolu s Samuelem Anthamattenem na Lofoty a na Aljašku. V zavazadlech mají: snowboardy, lyže - a motorizované padákové kluzáky.


alt