Festival alpinismu odstartoval mimořádně zajímavým fórem

Napsal uživatel Danda dne Čt, 22.11.2012 - 18:32

Čtvrteční Fórum alpinismu na téma „laviny“ otevřelo oči všem vyznavačům pohybu v zasněžené krajině. Že jich v České republice je určitě dost, potvrdil i velmi slušný počet diváků (přes 200).

alt

Hned prvním přednášejícím byl hlavní metodik rakouského Alpenvereinu a jeden z největších odborníků na laviny na světě Michael Larcher. Velice podrobně vysvětlil novinky v metodě určování lavinového rizika „Stop or Go“, kterou se svým týmem neustále vyvíjí k dokonalosti. Jeho krajan Klaus Kranebitter představil velmi prospěšné víkendové kurzy Snow&Alpine Camps, které jsou zaměřené na lavinovou prevenci. V sobotu jsou zájemci důkladně teoreticky připraveni a v neděli následuje kurz přímo v terénu. Dvoudenní kurzy jsou pořádány zdarma pro širokou veřejnost. Američané Maura Longdenová a Richard Baerwald představili několik velmi poučných a skvěle zaznamenaných i zanalyzovaných případů lavinových nehod. Publiku pak názorně objasnili, jakých chyb se dotyční dopustili. Kristina Höschlová potvrdila, že patří k našim předním odbornicím na horskou medicínu. Divákům prezentovala mnoho autentických fotografií a dokonce i videozáznam z kamery umístěné na helmě šťastně přeživšího lyžaře, který byl stržen, zasypán a následně vyproštěn kolegy z laviny. Hlavní přínos její přednášky ale byla dokonale připravená a prezentovaná fakta, která vypovídala zejména o tom, co laviny způsobují s lidským tělem a jak máme pomoci lavinou postiženým lidem. Zkušenosti z praxe předních rakouských odborníků na lavinovou problematiku představili na modelových případech Rudi Mair a Patrick Nairz. Přednáška byla rovněž jakousi studnicí praktických zkušeností přímo v lavinovém terénu. Rudi Mair a Patrick Nairz shrnuli své poznatky v povedené publikaci s výmluvným názvem „LAVINA“. Právě slavnostní pokřtění premiérového vydání této knihy v českém jazyce se postaralo o závěr příjemného a velmi poučného dne.

Fotogalerie (autor: Jakub Müller, www.milisphoto.eu)


Kolem třetí hodiny odpolední se sál v Národním domě pomalu zaplňuje...

alt
Slavnostní zahájení - zleva: Ch. Wörister (ředitel NP Vysoké Taury), Kateřina Sitařová (překladatelka NJ) a Ladislav Jirásko (ředitel festivalu)

alt
Michael Larcher

alt
Klaus Kranebitter

alt
Richard Baerwald

alt
Kristina Höschlová

alt
Slavnostní křest knihy LAVINA

alt
Slavnostní křest knihy LAVINA