MEZINÁRODNÍ FESTIVAL ALPINISMU PRAHA 2016 - 13. ROČNÍK proběhne v nových prostorách a zúčastní se ho mimo jiné i R. Messner

Napsal uživatel Danda dne St, 31.08.2016 - 20:20

V termínu 25.- 27. 11. 2016 se v Praze uskuteční již 13. ročník této významné mezinárodní akce. Tak jako každoročně, i letos přivítá Praha během prodlouženého víkendu několik osobností a legend světového alpinismu, kteří se českému publiku představí se svými přednáškami a unikátnímu projekty.

 

Účast na letošním MFA PRAHA 2016 zatím potvrdili Reinhold Messner, Peter Habeler, Wolfgang Nairz, Steve House, Markus Amon, Ang Tshering Sherpa, v jednání je účast několika dalších hvězd. Festivalu se zúčastní rovněž všichni přední domácí lezci a alpinisté.

 alt

Jako obvykle bude součástí festivalu veletrh partnerů z oblasti cestovního ruchu a outdooru ze zahraničí i z domova. Významný je zájem ze strany zahraničních vystavovatelů z oblasti cestovního ruchu – českému publiku se představí partneři z Rakouska, Itálie, Slovinska a Slovenska. Hlavním zahraničním partnerem MFA PRAHA 2016 bude Národní park Vysoké Taury. Z oblasti outdooru se MFA PRAHA 2016 zúčastní několik domácích firem, zastoupeni budou i vystavovatelé z Rakouska a Slovinska. Jedním z Generálních partnerů festivalu bude domácí outdoorová firma Rock Point.

 

Součástí MFA PRAHA 2016 bude i několik zajímavých výstav. Jednou z expozic bude výstava „175 let prvovýstupu na Großvenediger“. Tu v Praze představí NP Vysoké Taury. Další výstava „Glockner Ultra Trail“, kterou připravuje Východní Tyrolsko a tradiční partner festilavu, Obec Kals am Großglockner, bude věnována extrémnímu horskému běhu kolem nejvyššího vrcholu Rakouska Großglockneru. V jednání jsou i prezentace dalších partnerů ze zahraničí.

 

Při letošním MFA PRAHA 2016 bude představeno i několik knižních novinek. Asi největší zájem bude o první české vydání knihy Davida Lamy „Cerro Torre“. Novinkou na českém knižním trhu bude i česká verze knihy o Wolfgangu Nairzovi. Ten byl šéfem rakouské expedice na vrchol Mt. Everestu v roce 1978, během níž byl tento vrchol poprvé zdolán bez použití umělého kyslíku. Představeno bude i druhé české vydání knihy Petera Habelera „Cílem je vrchol“ a několik českých titulů knih Reinholda Messnera. Po všechny festivalové dny bude probíhat autogramiáda přítomných autorů.


Změna místa MFA:

Letošní festival alpinismu MFA PRAHA 2016 se uskuteční v prostorách Slovanského domu v Praze 1, Na Příkopě. Národní dům na Smíchově, kde festival probíhal v minulých letech, změnil majitele a v uvedeném období bude uzavřen.