Mezinárodní festival alpinismu zakončilo velké finále - děkujeme všem divákům i partnerům!

Napsal uživatel Danda dne Ne, 25.11.2012 - 17:56

Tak nabito hned po ránu v Národním domě snad nikdy nebylo. Důvod byl jediný – přednáška  Máry Holečka a Zdeňka Hrubého o výstupu na Nanga Parbat. Oba mají talent nejen na lezení ve velkých horách, ale jsou i skvěle sehranými vypravěči. A lidi to moc dobře vědí – svědčil o tom i plný sál, který je na konci přednášky odměnil dlouhým potleskem. Potom se na pódiu objevil živel jménem Petr Prachtel za doprovodu Borise Hlaváčka, který o něm připravuje knihu. Čtenáři se mají skutečně na co těšit! Diváci byli naprosto konsternovaní lezeckým umem a elánem (v 74 letech leze sóla na písku!) i neskutečnými životními příběhy Petra Prachtela a jeho manželky Zorky Prachtelové, na jejíž počest (zemřela před 2 roky) zapálil na řečnickém pultu svíčku. Z českých písků do Nepálu přenesl téma Dawa Steven. Na špičkových fotkách představil kulturní i přírodní různorodost oblastí, kterými vede nejdelší himálajská trasa Great Himalayan Trek. Kdo zná „Baču“ Pavla Vrtíka, má jistotu v jedné věci. Během jeho povídání si pěkně provětrá bránici. Bača nastoupil na scénu se speciálními mačkami upletenými jeho ženou a později předvedl i speciální bivakovací pytel spíchnutý z prostěradla a pak pokračoval v odlehčeném povídání o těžkém prvovýstupu Alpes Angels na masivu Mt. Blancu. Velmi příjemným zpestřením byl pokus o rekordní počet paragánů na zavěšených dřevěných špalcích, do kterého se pustila se svými zbraněmi Lucie Hrozová. Celkem jich zvládla skvělých 48! Lucka rychle vyklepala unavené ruce, zklidnila dech, aby následně mohla divákům představit průřez letošní sezóny, jejíž jednoznačným vrcholem byl přelez nejtěžší mixové cesty na světě Illuminati.

Součástí nedělního programu bylo i vyhlášení vítězů soutěže Výstupy roku, která je společným projektem společnosti Alpy, rakouského Alpenvereinu a časopisu lidé&HORY. Diplom za „Nejlepší výstup v Alpách“ a šek na 20 000 Kč si převzala právě Lucka za zmíněnou cestu. Jako „Nejlepší výstup nad 6000 m“ byl vyhodnocen výstup Pavla Béma na K2 (8611 m). Společný projekt ČHS a společnosti ALPY je udílení titulu Horolezec roku 2012. Trofej a diplom si z Národního domu odnesl zcela nepřekvapivě autor nejtěžší sportovní lezecké cesty na světě Adam Ondra.

A potom přišel vrchol celého festivalu, který měl hned několik momentů. Nejprve došlo díky panelové diskusi mezi Alexem Huberem a Adamem Ondrou ke konfrontaci předních osobností dvou na sebe navazujících lezeckých generací. Poté Alex Huber nad hlavu zdvihl Pražský křišťálový cepín, který si z rukou prezidenta festivalu Ladislava Jirásko převzal za celoživotní přínos alpinismu Alex Huber – zařadil se tak po bok předchozích oceněných – R. Messnera a P. Habelera. Poslední částí vyvrcholení byla profesionálně zpracovaná přednáška, plná neskutečných záběrů z ještě neskutečnějších výkonů tohoto německého extrémního horolezce.

Cenu Johanna Stüdla za nejlepší přednášku dne získal na základě hlasování diváků Alex Huber.

Fotogalerie (autor: Jakub Müller, www.milisphoto.eu)

alt
Zleva: Zdeněk Hrubý a Marek Holeček

alt
Petr Prachtel

alt
Dawa Steven

alt
Lucka Hrozová při své lezecké show (48 paragánů!)

alt
Výstupy roku 2012: Lucie Hrozová a Pavel Bém

alt
Vyhlášení soutěže Horolezec roku 2012

alt
Horolezec roku 2012 - Adam Ondra

alt
Alex Huber a Adam Ondra na jednom pódiu - snad nejvýznamnější okamžik festivalu

alt
Alex Huber s Pražským křišťálovým cepínem