Páteční den ve znamení českých hvězd

Napsal uživatel Danda dne Pá, 22.11.2013 - 18:25

alt
Slavnostního zahájení festivalu se zúčastnil šéf Tyrolské turistické centrály Mag. Josef Margreiter, vpravo prezident festivalu ing. Ladislav Jirásko.
foto: Jan Holomek


Hned na úvod třídenního festivalového maratonu se po prezentaci akcí Salzkammergut Bike Camp 2013 a Ferata Camp Ramsau 2013 hlediště řádně zaplnilo. Na pódium vstoupil pravidelný host festivalu, který o fanoušky nemá nouzi. Radek Jaroš má za sebou sice těžký rok, kdy podstoupil šest operací (amputací) prstů, nicméně humor je poslední, co by ho mohlo opustit.
alt
foto: Jan Holomek


Radek na pódiu ještě setrval, aby slavnostním křtem poslal do světa svou novou knihu Hora shora II, které vydal symbolických 8848 kousků. Jelikož ji mimo organizátorů festivalu křtili Lucie Hrozová s Adamem Ondrou a kniha ochutnala kromě sektu i poctivou moravskou slivovici, bude se jí určitě dařit. A Radkovi příští rok na K2 doufejme taky!
alt
foto: Jan Holomek


Na pódium Národního domu se po dvou letech vrátila „ledolezecká mašina“ Albert Leichtfied. Objevování a přelézání těch nejtěžších ledopádů po celém světě představuje adrenalin, dřinu a spoustu přírodních krás. To vše vyzařovaly i záběry profesionálních fotografů a kameramanů, kteří si Albertovy kousky, při nichž létá od ostrých hrotů led, nenechávají ujít. Mají příležitost, že spolu s ním vytvoří parádní dílo, které pak budou moci zhlédnou diváci při jeho přednáškách. Sport a umění k sobě mají tolik blízko...
alt
foto: Jan Holomek


Vrcholem pátečního dne a vůbec celého festivalu bývá tradičně „Adam Ondra Show“. Z kluka, kterému se nervozitou trochu chvěje hlas, vyrostl – jak už ví celý lezení zasvěcený svět – nejlepší lezec na světě, ale zároveň zkušený prezentér svých extrémních kousků. Přednáška Adama Ondry byla plná těžko uvěřitelných lezeckých akrobacií v nejtěžších cestách světa a celý sál byl zaplnil obdiv, ale i lidská skromnost, humor a odlehčená nálada. Tento lezecký génius, který posouvá hranice sportovního lezení, nakonec odešel z Národního domu otěžkán Cenou Johanna Stüdla za nejlepší přednášku dne a třílitrovou Becherovkou.
alt
foto: Jan Holomek


alt
foto: Jakub Müller


A na závěr ještě jedna podstatná zmínka. Coby divák do Prahy přijela legenda rakouského alpinismu – Hanns Schell. Ano, je to ten pan Schell, po němž se na Naga Parbatu jmenuje cesta „Schell Route“ a který je doposud jediným člověkem na světě, jež jako první vystoupil na pět do té doby nezlezených sedmiticícovek.
alt
foto: Jan Holomek