Páteční rozjezd máme úspěšně za sebou

Napsal uživatel Danda dne Pá, 05.12.2014 - 18:17

Deset ročníků MFA proběhlo prakticky ve stejném duchu, kdy kompletní program probíhal pouze v prvním patře Národního domu na Smíchově. Letos jsme se rozhodli pro změnu – rozšířit veletržní část, která již několik let k festivalu neodmyslitelně patří, věnovat ji celé přízemí a rovnou zde rozjet i vlastní program.

alt

Nyní přejděme ke druhé novince, která by se dala označit za „revoluční“. Poprvé jsme do hry zatáhli zahraničního hráče – a hned pravděpodobně vítěze „ligy mistrů mezi filmovými outdoorovými festivaly“. V Mnichově se zrodila unikátní šňůra European Outdoor Film Tour (E. O. F. T.), která doslova omračuje diváky výběrem celosvětově nejúspěšnějších krátkých filmů z oblasti outdooru. Díky MFA se toto turné poprvé zastavilo i v České republice. Dalšími zeměmi, kde se představilo nebo představí jsou kromě domácího Německa Rakousko, Francie, Švýcarsko, Anglie, Itálie, Lucembursko, Nizozemí, Norsko, Švédsko a Slovinsko.

alt

Páteční program byl tedy především o outdoorových filmech, které kromě alpinistických a lezeckých disciplín nabídly také skvěle zpracované záběry z mountainbikingu, speleologie, extrémního lyžování a kajaku. Prvnímu hodinovému bloku filmů předcházela velmi příjemná přednáška naší přední lezkyně Edity Vopatové, která si užívá lezení po celém světě. Po prvním hodinovém „filmovém nářezu“ přišel na pódium přední světový odborník na počasí na horách – Rakušan Karl Gabl. Díky Aleně Zárybnické a Michalu Žákovi si nově můžeme jeho publikaci „Počasí na horách“ přečíst v češtině. Právě česká verze byla na pódiu slavnostně pokřtěna. Naopak křest zcela nové součásti MFA tzv. „Outdoor stage“ měl ve svých rukou Honza „Tráva“ Trávníček. A zhostil se toho skvěle, když početnému publiku představil v přednášce a filmu expedici na K2. Potom už následovala další hodinová porce skvělých filmů a losování hodnotných cen pro diváky. Páteční premiéra se vydařila – těšme se na dva další již klasicky „přednáškové“ dny!

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

foto: Jakub Müller


alt