Páteční rozjezd ve velkém

Napsal uživatel Danda dne Pá, 24.11.2017 - 22:46

IMG_0848.jpg
Představení čestných hostů MFA Praha 2017

 

 

Festival se rozjel v pátek odpoledne po trase Glocknerman (MS v utracyklistice) dlouhé 1000 km s převýšením 17 000 m. Po přednášce a premiéře filmu „Hustej litr“ pojednávajícím o absolvování této štreky bez spánku za 45 hodin přišel na scénu současný nejlepší český paraglidista Stanislav Mayer. Divákům představil krásu světa hor z výšky, hlavní roli v jeho přednášce hrály fotografie a videa z jeho letošní účasti na nejtěžším paraglidovém závodě Red Bull X-Alps, kde skončil na skvělém 10. místě.

 

IMG_0737.jpg
Standa Mayer

 

Diváci se následně přesunuli do sálu číslo 6, kde byla za účasti autora Radima Karla slavnostně představena unikátní výstava karikatur 39 známých tváří alpinismu a lezení. K potěšení autora i přítomných diváků promluvila i jedna z těchto tváří – Peter Habeler.

 

IMG_0766.jpg
Vernisáž výstavy karikatur 39 osobností - autor Radim Karel druhý zleva

 

 

Program pokračoval v přízemí na tzv. Outdoorstage, kde proběhla autogramiáda a křty knižních novinek z Vydavatelství horské literatury ALPY. Knihy čtenářům podepisovali Peter Habeler, Karl Gabl, Wolfgang Nairz, Daniel Polman a Jozef Vričan.

 

IMG_0798.jpg
Křest nových titulů Vydavatelství horské literatury ALPY

 

 

Po slavnostním zahájení MFA Praha 2017 přišla na pódium první stálice festivalu, Radek Jaroš. Že Koruna světa nemusí být pouze „sbíráním“ vrcholů, potvrdil už loni svou cestou pod Elbrus na kole. Také letošní výstup na nejvyšší vrchol Austrálie Monte Kosciuszko (2228 m) spojil s cyklistikou, když se zúčastnil etapového MTB závodu Crcodile Trophy. V Národním domě potvrdil, že jeho přednášky mají šťávu, a tak své zážitky mohl sdělit velmi početnému publiku.

 

IMG_0888.jpg
Radek Jaroš

 

 

Na pořadu dne pak byla druhá vernisáž – tentokrát velkoformátových fotografií. Zúčastnil se jí i hlavní protagonista Adam Ondra, jehohž dechberoucí výkony ve skalních vertikálách byly zaznamenány objektivy šikovných fotografů. Další velkoformátové snímky zachycovaly lezecké umění Davda Lamy.

 

IMG_0800.jpg
Slavnostní otevření výstavy velkoformátových fotografií

 

 

Po zajímavém povídání Ueli Hubera o údržbě lezeckých cest v Tyrolsku se zaplnil hlavní sál. Aby také ne, když k řečnickému pultu přistoupil tradiční host MFA, legenda alpinismu a charismatický řečník Peter Habeler. V Praze tentokrát představil úžasně zpracovaný film „Peter Habeler ...chhci vidět svět shora“ pojednávající o zimním výstupu Petera Habelera a Davida Lamy severní stěnou Eigeru. Tu dokázal rodák z Zillertalu prostoupit v 74 letech za pouhé dva dny! Přednáška i film plný emocí, vzpomínek a radosti z přítomnosti si opět podmanil publikum, které Petera odměnilo patrně nejdelším standing ovation v historii festivalu a zároveň vysokým počtem hlasů na anketních lístcích, aby si mohl na konci programu převzít Cenu Johanna Stüdla za nejlepší přednášku dne. Tak nějak patrně vypadá vrchol festivalu, ale uvidíme, kam tu cestu festivalem posunou další jména zítřejšího programu – např. David Lama, Adam Ondra či Heinz Zak.

 

IMG_1034.jpg
David Lama a Peter Habeler

 

 

IMG_1150.jpg
Peter Habeler s Cenou Johanna Stüdla za nejlepší přednášku dne

 

Foto: Jakub Müller