ČTYŘI VÝSTAVY na téma „Česko-slovinská vzájemnost“

Napsal uživatel Danda dne Čt, 29.10.2015 - 16:46

Návštěvníci MFA 2015 se mohou těšit na celkem čtyři výstavy věnované bohaté historii česko-slovinské vzájemnosti v oblasti alpinismu:


  • 1/ Češka koča – chata, kterou postavili v roce 1900 naši dědové, členové Českého odboru Slovinského planinského družstav v Praze

Na devíti panelech formátu 100 x 250 cm bude zachycena historie chaty, kterou postavili v roce 1900 naši dědové, členové Českého odboru Slovinského planinského družstav v Praze. Chata stojí dodnes v kuloáru Zgornje Ravne pod severními stěnami Grintovce, nejvyššího vrcholu Kamnických a Savinjských Alp. Text na panelech bude v češtině i ve slovensštině. Součástí výstavy bude i několik relikvií z roku 1900, kdy se chata otvírala: původní stůl z chaty, skleněná váza na víno z roku 1900 – dar českých zakladatelů chaty, první kniha hostů/vpisna knjiga – dochovalý originál knihy se zápisy prvních návštěvníků, maketa chaty a mnoho dalších dokladů a dokumentů z období kolem roku 1900. Všechny tyto relikvije zapůjčila obec Jezersko a Planinsko družstvo Jezersko.

alt
Slavnostní otevření chaty v roce 1900



  • 2/ Alpinismus a česko-slovinská vzájemnost – o historii vzájemných vztahů a styků Čechů a Slovinců v oblasti alpinismu

Na devíti panelech 100 x 250 cm bude představena historie vzájemných vztahů a styků Čechů a Slovinců v oblasti alpinismu od založení Slovinského planinského družstva - SPD (1893) do dnešní doby. Češi sehráli při vzniku organizovaného alpinismu na území dnešního Slovinska velmi významnou roli, někteří stáli při zrodu SPD v Lublani. Součástí výstavy bude několik unikátních předmětů, knih a relikvijí z celého tohoto období.

alt
Oslavy 115. výročí chaty Češka koča v roce 2015


Obě tyto výstavy budou instalovány v Arbesově sálu a obě budou v letech 2016 a 2017 jako putovní – budou instalovány a představeny na mnoha místech ve Slovinsku. Obě tyto výstavy zajišťují organizátoři festivalu ve spolupráci s obcí Jezersko a s PZS (Planiska Zveza Slovenije)



  • 3/ Triglav a Aljažev stolp – symbol Slovinska a slovinských hor

V sále č. 7 bude představen symbol Slovinska a slovinských hor – plechový kruhový symbol o průměru 2 m, který stojí na nejvyšším vrcholu Slovinska, na Triglavu. Součástí této výstavy bude i film o tomto symbolu – Ta pleh ima dušu/Ten plech má duši. Tato expozice se uskuteční ve spolupráci s Národním muzeem Slovinska.


alt
Aljažev stolp na vrcholu Triglavu


  • 4/ Triglavský národní park – nejstarší národní park v Alpách

Na dvanácti panelech bude představen Národní park Triglav, jeden z nejstarších parků v Alpách. Výstavu připravil tým pracovníků Triglaského národního parku na Bledu.


alt
Triglav - nejvyšší vrchol Slovinska


Foto: archiv lidé&HORY, www.lideahory.cz