Hvězdy letošního festivalu zazářily v severní stěně Eigeru

Napsal uživatel Danda dne Po, 18.10.2010 - 18:11

Extrémní horolezec Robert Jasper (42), který je považován za jednoho z nejlepších alpinistů současnosti, a špičkový lezec Roger Schäli (31) se opět zapsali do historie nejslavnější alpské stěny. Ve dnech 20. – 23. září se jim povedl volný red point přelez extrémní „John Harlin direttissimy“, která překonává 1800 vertikálních metrů. Tato cesta je světově proslulá díky náročnosti technických pasáží jak na skále, tak na ledu (M8- / 7a, E5). Společně s volným přelezem Japonské Diretissimy (rovněž Jasper a Schäli, 2009) se jedná od druhý významný počin v severní stěně Eigeru, který posunuje hranice volného lezení a utváří moderní směr alpinismu.

John Harlin direttissima je cesta s velkým objektivním rizikem. V létě je nemyslitelná a v zimě, kdy na Eigeru vládnou tuhé mrazy, se technické pasáže dají překonat také spíše teoreticky. Proto si lezci vybrali ke svému pokusu podzim. K tomu Robert Jasper: „Stále jsme balancovali mezi tím, co si ještě obhájíme a co je už za hranou rizika. O cestu jsem se poprvé pokoušel v zimním období před dvaceti lety. Potom následovaly ještě tři další pokusy, při kterých jsem získal mnoho zkušeností. Moc dobře se znám s rodinou Harlinů. Poznal jsem, jaká tragédie to byla pro rodinu, když se John Harlin zabil kvůli přetrženému lanu. Když jsem lezl v jeho cestě, neustále se mi hlavou honily myšlenky na toto drama. Pro mě to byl jednoznačně nejemotivnější výstup v životě!“

Po třech dnech lezení stanul Robert Jasper a Roger Schäli v půl osmé večer na vrcholu Eigeru. Náročnou cestu zvládli v čistém alpském stylu. Vzhledem k času museli ještě kousek pod vrcholem strávit třetí bivak, aby pak následující den slanili 700 m vysokou jižní stěnou.

Zdroj: www.robert-jasper.de

Robert Jasper i Roger Schäli si pro české publukum připravili strhující přednášky, které budou zcela jistě patřit k vrcholům letošního Smíchovského festivalu alpinismu.