Informace o letošním ročníku

Napsal uživatel Danda dne Čt, 14.10.2010 - 20:44

Letošní Smíchovský festival alpinismu, který se opět uskuteční v rozsáhlých a nádherných prostorách Národního domu na Smíchově v Praze 5, je již sedmým ročníkem mezinárodní akce pokračující v tradici celorepublikových setkání českých členů Alpenvereinu a čtenářů časopisu lidé&HORY.

I letos budou programovou náplň festivalu tvořit přednášky, velkoplošné projekce filmů a diashow celé řady domácích a zahraničních osobností horolezectví. Smíchovský festival alpinismu 2010 bude zaměřen především na aktivní horolezce, kteří určují současný vývoj alpinismu. Chybět ale nebudou ani legendy tohoto sportu. Zajímavým tématem letošního ročníku jsou "lezecké páry". Divákům se představí Daniela & Robert Jasperovi (extrémní horolezci z Německa), Monika Bernal & Hernan Wilke (všestranný alpinistický pár z Kolumbie) a bratrská dvojice legendárních slovinských alpinistů Drejc & Davo Karničarovi.

alt

K dalším vrcholům festivalu bude patřit přednáška švýcarské legendy Oswalda Oelze, třetího člověka na světě, který dokončil Seven Summits a účastníka expedice (1978), při které Reinhold Messner a Peter Habeler vystoupili jako první lidé na vrchol Everestu bez použití kyslíkových přístrojů. Stěnové lezení světové extratřídy bude prezentovat švýcarský alpinista Roger Schäli. Diváky zcela jistě uchvátí i přednáška tvůrce a přemožitele nejtěžších ledových cest na světě - Alberta Leichtfrieda z Rakouska. Do Národního domu přijalo pozvání několik dalších zahraničních i domácích alpinistů. Více informací přinášíme v rubrice OSOBNOSTI.
alt