Letošní Mezinárodní festival alpinismu v Praze slibuje řadu velkých jmen

Napsal uživatel Danda dne Ne, 29.07.2012 - 20:34

Mezinárodní festival alpinismu Praha 2012, který se letos opět uskuteční v Národním domě na Smíchově v Praze 5 v termínu 22. - 25. listopadu 2012, bude již 9. ročníkem této mezinárodní akce. Festival bude stejně jako v minulých letech svou programovou náplní zaměřen především na významné osobnosti alpinismu z celého světa. Návštěvníci opět zhlédnou unikátní přednášky, slideshow a videoshow celé řady zahraničních a domácích osobností horolezectví.

První festivalový den, čtvrtek 22. 11. 2012, se uskuteční FÓRUM ALPINISMU. Tématem letošního fóra bude problematika lavin. Na FÓRU ALPINISMU PRAHA přednesou své zásadní přednášky tito špičkoví odborníci na problematiku lavin:

- Richard Baerwald, ředitel Grand Teton National Park ve Wyomingu (USA)
- Michael Larcher, autor metody lavinové prevence Stop or Go, hlavní metodik OEAV (AT)
- Walter Munter, celosvětově uznávaný expert a autor metody lavinové prevence 3 x 3 (CH)
- Rudi Mair a Patrick Nairz, špičkoví odborníci z Evropského centra lavinové prevence (AT)

Od pátku 23. 11. do neděle 25. 11. 2012 přivítá Praha některé špičkové lezce současnosti i další významné osobnosti alpinismu z celého světa. Účast na letošním festivalu alpinismu v Praze již potvrdili např. Alex Huber (D), Roger Schäli (CH), Steve House (USA), Marko Prezelj (SLO), Simone Moro (IT) a Apa Sherpa (NEP). Praha by měla letos uvítat i Reinhodla Messnera a Petera Habelera - slavný "dream team" z období 70. a 80. let minulého století, obě legendy již účast předběžně přislíbily. Festivalu se stejně jako v minulých letech zúčastní i celá špička našeho horolezectví - Adam Ondra, Lucie Hrozová, Radek Jaroš, Marek Holeček, Zdeněk Hrubý a mnoho dalších.

Hlavním zahraničním partnerem bude Národní park Vysoké Taury z rakouské spolkové země Salcbursko - účast potvrdili ředitel NP Hohe Tauern Mag. Christian Wörister a prezidentka spolkové země Salcbursko Dr. Tina Widmann.


V roce 2011 si z rukou Petera Habelera převzala cenu za 3. místo v soutěži "Horolezec roku" Lucka Hrozová


Na Mezinárodním festivalu vyhlašovanou soutěž "Hozolezec roku" vyhrál již dvakrát po sobě Adam Ondra