MFA Praha 2018 odstartuje již ve čtvrtek 22. 11. unikátní koncert "Alpinismus a hudba".

Napsal uživatel Danda dne Út, 23.10.2018 - 21:48

Čtvrtečním zpestřením MFA Praha 2018 a velkým hudebním zážitkem bude unikátní pěvecká a hudební show "Alpinismus a hudba". NP Vysoké Taury, Großglockner a chaty Stüdlhütte i Rudolfshütte, i oblast Kamnických a Savinjských Alp, chata Češka koča a Jezersko jsou místa spojená s Prahou a se vznikem organizovaného alpinismu v Evropě. V Praze vznikly ve druhé polovině 19. st. první organizované kluby v Evropě orientované na Východní Alpy. Tyto kluby stavěly chaty v Alpách, většina z těchto chat slouží návštěvníkům dodnes. 

Jezersko.jpg

Společný odkaz této mimořádně zajímavé společné historie oslaví právě pražský koncert dvou souborů: Církevní pěvecký sbor Jezersko vznikl před více než 150 lety, po jeho založení tvořilo sbor šest pěvců. Ve 20. století se sbor postupně rozrůstal, během tohoto dlouhého období hrálo na varhany několik generací rodiny Krčových. V roce 2002 převzala vedení sboru mezinárodně uznávaná dirigentka Ana Smrtniková. Dnes má sbor 30 pěvců.

Mittersill.jpg

Kapela Mittersill vznikla v roce 1823 a dnes je to jeden z nejstarších orchestrů dechových nástrojů v celém Rakousku. Již v roce 1837 byl za doprovodu této kapely odhalen ve Stuhlfeldenu pomník císaři Františku I., v roce 1875 hrála kapela v Zell am See hlavní roli při otevření žel. tratě Innsbruck – Salzburg. Od roku 2010 je kapelníkem Manfred Pongruber jr.

Koncert se uskuteční v kostele sv. Václava v Praze 5, Štefánikova ulice ve čtvrtek 22. listopadu 2018 od 19.00 hod. Vstup volný. Bonus: Každý návštěvník koncertu obdrží zdarma vstupenku do muzea NP Vysoké Taury v Mittersillu.

Plakat_MFA_def_res_0.jpg