MFA PRAHA 2022 - 17. ročník mezinárodní setkání nejen osobností alpinismu

Napsal uživatel oj dne Po, 19.12.2022 - 09:21

Letošní mezinárodní setkání osobností a legend alpinismu se po dvouleté pauze uskutečnilo ve Slovanském domě v centru Prahy. Se stejnou koncepcí připravovaný a tradičně pojatý třídenní Mezinárodní festival alpinismu probíhal od pátku 25. 11. 2022 do neděle 27.11.2022.

Během tradičního třídenního programu se od pátku do neděle ve velkém i v malém sále v 1. patře Slovanského domu uskutečnilo celkem 20 přednášek. Ve velkém sále proběhlo 17 přednášek, v malém sále pak 3 odborné přednášky. Součástí programu bylo i páteční Slavnostní zahájení festivalu a vernisáž výstav Češka koča a česko-slovinská vzájemnost a Johann Stüdl – objevitel Alp. Dvě další výstavy byly pro návštěvníky festivalu připraveny ve foyeru v 1. a ve 2. patře Slovanského domu. V 1. patře to byla výstava Heinz Zak a milníky světového sportovního lezení, ve 2. patře pak výstava Legendy a elita alpinismu v Praze.

Slavnostní zahájení festivalu alpinismu a Bílé víly nad velkým sálem

Slavnostní zahájení festivalu proběhlo v pátek 25.11.2022 v 17.45 hod. ve velkém sále Slovanského domu za účasti některých partnerů festivalu a významných hostů. Tohoto ceremoniálu se zúčastnili: zástupce Hlavního zahraničního partnera festivalu – prof. Fritz Macher (Alpenverein Austria), velvyslankyně Slovinska v ČR – Mag. Tanja Strniše, vyslanec Rakouska v Praze – Mag. Georg Zehetner a zástupce vedení PZS (Planinska zveza Slovenije) Mag. Miro Eržen. Součástí zahájení festivalu byla atraktivní scéna – přechod po slackline nad velkým sálem Slovanského domu. Přechod uskutečnily české slacklinérky Anče Hanuš Kuchařová a Silvie Doležalová.


Slavnostní zahájení MFA a Anče Hanuš Kuchařová při slackline nad velkým sálem

 

Pátek 25. listopadu 2022

Maraton přednášek festivalu zahájil milovník dobrodružných výzev Jan Venca Francke povídáním o extrémním přechodu zimní divočinou Aljašky z Anchorage až k Beringovu moři. Pak následovala přednáška krkonošského patriota „Radara“ Groha o extrémních výstupech na himálajské vrcholy Mašerbrum a na letošní Chumbu. Po velké přestávce proběhlo Slavnostní zahájení festivalu a slackline-přechod nad velkým sálem Slovanského domu. Hned potom se Anče Hanuš Kuchařová představila se svou přednáškou a filmem Connection, který vypráví o osmi dívkách z Francie, ČR a Kanady a o přechodu 500 m dlouhé highline mezi dvěma věžemi v Moabské poušti v Utahu. Druhý programový blok MFA PRAHA 2022 byl zakončen slavnostním otevřením výstav Češka koča a Johann Stüdl. Po další přestávce se představila jedna z předních zahraničních reprezentantek vysokohorského lezení Tamara Lunger z Itálie. Její videoshow a přednáška o zimní expedici 2019/2020 na Gašerbrum I. se Simonem Moro a výstupu na K2 byla vrcholem prvního festivalového dne.
Cenu Johanna Stüdla za nejlepší přednášku prvního festivalového dne získala sympatická italská himálajistka Tamara Lunger.


Tamara Lunger


Sobota 26. listopadu 2022

Program nejdelšího dne festivalu začal Dan Polman zajímavým povídáním o dvou extrémních ultrabikových akcích Race Across Germany 2019 a North Cape – Tarifa 2022. Zaujalo především povídání o 7370 km dlouhém závodě North Cape – Tarifa, při kterém Dan zvládl převýšení 80000 metrů a byl ze všech účastníků výrazně nejrychlejší. Organizátor mu ale vítězství upřel. Druhou přednáškou úvodního sobotního bloku bylo povídání člena HS Krušné hory Stanislava Kabeše o činnosti horské služby a o koordinaci záchranných akcí při použití vrtulníku. Úvodní blok sobotních přednášek uzavřelo vystoupení asociace novinářů Czech Travel Press a vyhlášení novinářských cen za rok 2021. Po přestávce představila slacklinérka Anče Hanuš Kuchařová svůj projekt Highline na čtyřech kontinentech, který představuje pohledy na Ameriku, Evropu, Afriku i Asii z lajn natažených i kilometr nad zemí. Radek Jaroš pak zaujal svým projektem Koruna světa, který ukončil v roce 2019. Ve své přednášce představil většinu výstupů na nejvyšší vrcholy všech kontinentů. Tento přednáškový blok uzavřelo představení významných hostů festivalu. Upomínkové plastiky od pořadatelů MFA Praha 2022 převzali Gundula Hauser, praneteř Johanna Stüdla, Miro Eržen, zástupce vedení PZS a Fritz Macher, prezident sekce Austria rakouského Alpenvereinu. Po přestávce uvedl Ladislav Jirásko projekt Alpinismus ve střední Evropě a film Češka koča a česko-slovinská vzájemnost. Po filmu byli publiku představeni i herci (Radek Jaroš alias Karel Chodounský, Ladislav Novák alias Stanislav Práchenský) a partneři filmu (obec Jezersko – Drejc Karničar, Češka koča – chatařka Karmen Klaura, Miro Eržen – PZS a Viki Grošelj – slovinský himálajista). Druhým bodem tohoto programového bloku byla multivizuální show Heinze Zaka Ozvěny hor. Fotograf Heinz Zak sestavil své unikátní fotografie do tématických celků jako např. slunce, měsíc, hvězdy, hory …, pro jednotlivé celky pak připravil hudební doprovod v podání hudebního tria (housle, fagot a bicí). Celé toto představení uchvátilo všechny návštěvníky festivalu. Odměnou byl dlouhotrvající potlesk. Poslední přednáškový blok zahájil v 18.15 hod. Simon Messner, syn Reinholda Messnera, zcela osobitým povídáním, které nazval Tradiční alpinismus. Jeho motto „Každá uskutečněná túra nebo každý výstup zůstávají vždy jedinečné a proto jsou vždy zážitkem“, oslovilo mnoho přítomných nejen ve velkém sále. Na závěr sobotního festivalového dne představil režizér Mathias Peschta film společnosti Servus TV „Hory, můj život, má svoboda“, který je věnován Peterovi Habelerovi a jeho 80 narozeninám. Film a následný komentář Petera Habelera patřily k vrcholům letošního festivalu a sklidily u publika největší ovace. Sobotní závěrečný blok byl zakončen odpovědmi Petera Habelera na dotazy z řad diváků. Nabitý festivalový den uzavřelo ve 21.00 hod. předání Ceny Johanna Stüdla za nejlepší přednášku. Cenu získal o pouhé dva hlasy legendární Peter Habeler před další rakouskou lezeckou legendou Heinzem Zakem.


Peter Habeler


Radek Jaroš


Simon Messner


Multivizuální show Heinze Zaka (zcela vlevo) nadchla každého účastníka festivalu, v popředí moderátor Petr Jílek

 


Neděle 27. listopadu 2022

I v nedělním programu byli zastoupeni domácí i zahraniční lezci a alpinisté. Úvodní blok zahájil Honza Trávníček přednáškou Manaslu 2011-2022 – Hora Ducha 8163 m. V přednášce Honza „Tráva“ představil pro něj magický vrchol pohledem z pěti expedic v období 2011-2022. Následující přednáška Josefa Šimůnka, šéfa asociace českých horských vůdců, zaujala informacemi nejen o historii horského vůdcovství, ale především o tom, co je a co znamená profese horský vůdce, proč byla tato profese u nás založena a jaký je její cíl. Druhý programový blok, který začal ve 12.15 hod, patřil Rogerovi Schälimu a jeho extrémnímu projektu North 6, Spolu s přítelem Simonem Gietlem jsou dosud jedinými borci, kteří zvládli nonstop přelezení šesti vyhlášených severních stěn alpských vrcholů. Při této přednášce bylo opravdu hodně momentů k obdivu. Závěrečný programový blok festivalu sestával z filmu Servus TV Dosáhli až do nebe a z přednášky Máry Holečka. Českou premiéru filmu Dosáhli až do nebe, který přibližuje tragickou nehodu trojice, do roku 2019 nejspíše nejlepších světových lezců, David Lama, Hansjörg Auer a Jessie Roskelley na kanadském Howse Peaku, komentoval po jeho promítnutí Peter Habeler. Poslední přednáškou festivalu bylo videoshow a povídání Máry Holečka o horolezectví, hranicích lezeckých dovedností, kamarádství a o partnerství na laně. Film Servus TV, komentáře Petera Habelera, stejně jako Márova přednáška sklidily zasloužený aplaus.
Cenu Johanna Stüdla za nejlepší přednášku třetího festivalového dne získal Mára Holeček.


Josef Šimůnek


Marek Holeček

 


Cena Johanna Stüdla za nejlepší přednášku dne - speciální plastika a Becherovka 3l


Osobnosti a přátelé - zeva Mathias Peschta, Peter Habeler (oba A) a Viki Grošelj (SLO)


Jedno z mnoha setkání - zprava Polona Karničar (Jezersko), Fritz Macher (Vídeň), Peter Habeler (Mayrhofen), Ladislav Jiráko (Praha)

Další fotografie z Festivalu najdete ve fotogalerii.

Text: Ladislav Jirásko
Foto: Jakub Müller, Ladislav Novák