MFA PRAHA 2023 - 18. ročník mezinárodního setkání lezců a osobností alpinismu

Napsal uživatel oj dne St, 13.12.2023 - 11:18

Připomeňme, že projekt setkávání našich a zahraničních lezců a legend alpinismu byl zahájen v roce 2004 ve dvou sálech kina Cinema City Nový Smíchov v paláci Tesco. Místem pro tradiční mezinárodní setkávání domácích a zahraničních lezců a legend alpinismu se letos poprvé staly moderní prostory Kongresového centra hotelu Pyramida**** v Praze 6. Během třídenního programu se od pátku do neděle se uskutečnilo celkem 16 přednášek. V předsálí, v chodbě k hlavnímu sálu, byla instalována tradiční výstava Legendy a elita alpinismu v Praze. Letošní ročník festivalu získal kromě jiného i Záštitu Senátu Parlamentu ČR – Záštitu převzal senátní Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice.

Slavnostní zahájení festivalu alpinismu
Slavnostní zahájení festivalu proběhlo v pátek 24.11.2023 v 17.00 hod. ve velkém sále Kongresového centra hotelu Pyramida za účasti některých hlavních partnerů a významných hostů festivalu. Zahajovacího ceremoniálu se zúčastnili: předseda představenstva společnosti Kitzbüheler Bergbahnen – Christian Wörister, velvyslankyně Slovinska v ČR – Tanja Strniša, ředitel Rakouského kulturního fóra v Praze Andreas Schmidinger, významná osobnost turismu a cestovního ruchu Nepálu – Ang Tshering Sherpa, bývalý prezident Kuratoria pro bezpečnost v horách – Karl Gabl a prezident sekce Alpenverein Austria – Fritz Macher.

Pátek 24. listopadu 2023
Třídenní program festivalu zahájil ultrabikér Daniel Polman povídáním o jeho letošní extrémní akci, kterou nazval Payer Ultra Project – za 4 dny a 4 hodiny zvládl kombinaci bike & hike: 1200 km a 24 000 m převýšení. Po slavnostním zahájení následovala česká premiéra filmu Everest, unmasked mountain/Everest bez masky. Film z roku 1979 nám přiblížil okamžiky prvního výstupu na Everest Petera Habelera a Reinholda Messnera v roce 1978 bez použití kyslíkových přístrojů. I když se nepodařilo ani jednoho z aktérů uvedeného prvovýstupu na Everest do Prahy získat, o filmu i o výstupu se po promítání vedly o přestávce v předsálí zajímavé diskuze. Po přestávce následovalo velké finále prvního festivalového dne. Tím se stala strhující, myšlenkově a argumentačně jedinečná přednáška Thomase Hubera Svoboda v horách. Příběh plný extrémních výstupů a unikátních sportovních výstupů byl vrcholem nejen pátečního programu, ale i celého letošního festivalu alpinismu. Úžasný byl i výkon překladatelky Kateřiny Sitařové.

Sobota 25. listopadu 2023
Program nejdelšího dne festivalu začal Jakub Cejpek velmi povedenou přednáškou Alpské čtyřtisícovky. Jakub, kterému k výstupu na všech 82 alpských čtyřtisícových vrcholů zbývá již jen jediný, zaujal téměř zaplněný sál svým povídání natolik, že jeho představení bylo vyhodnoceno jako třetí nejlepší přednáška nabitého sobotního festivalového dne. Druhou přednáškou úvodního sobotního bloku bylo uvedení dvou nejvýznamnějších slovinských dálkových horských tras SPP a ZPP – Slovinské planinské poti a Zasavské planinské poti. Zajímavé prezentace obou cest v Praze představili zástupci PZS (Planinska zveza Slovenije) Miro Eržen a Jože Prah. Po přestávce následoval blok přednášek připomínajících historii alpinismu a himálajismu. Českou premiéru filmu Stüdlgrat uvedli Martin Gratz a Georg Oberlohr, následné informace o Johannu Stüdlovi pak formou diskuzního vystoupení doplnil s oběma aktéry Ladislav Jirásko. Ang Tshering Sherpa a Dawa Steven Sherpa přivezli z Nepálu krátké unikátní video o výstupu Edmunda Hillaryho a Tenzinga Norgaye na Everest v roce 1953. Druhá část jejich přednášky byla věnována současným trendům turismu v Himálaji. Po další přestávce od 14.00 hod. následoval dvojblok, který tvořilo vyznání Petra Habelera o horolezectví (videoprezentace z jeho putovní návštěvy v Česku z roku 1993) s myšlenkově navazujícími úvahami Radka Jaroše. Pak následovala přednáška správkyně Himálajské databáze Billi Bierling. Její profesionálně podaná prezentace nejen o Himálajské databázi, ale i o výstupu na Everest, o nové generaci Šerpů i o nových projektech v Himálaji bylo novým momentem v celé historii festivalu. V předposledním bloku sobotního programu nás Karl Gabl nejprve zavedl na první skialpinistický výstup a sjezd Nošaku (druhá nejvyšší hora v Hindúkuši) a po něm následovala panelová diskuze na téma Počasí na horách. Karla Gabla, kterého celý alpinistický svět označil jako „papeže“ – nejvyššího znalce předpovídání počasí ve vysokých horách, při diskuzi doprovázeli Simone Moro, Thomas Huber a Radek Jaroš. Diskuzi i s mnoha dotazy z řad diváků uváděl Ladislav Jirásko. Sobotní přednáškový maraton ukončilo od 19.00 hod. představení sympatického Itala Simone Moro, který je označován jako Král zimních osmitisícovek. Simone se představil v Praze nejen jako kondičně silný milovník zimních výstupů na nejvyšší hory světa, ale i jako úžasný vypravěč. Jeho strhující příběhy a vyprávění o zimních výstupech na čtyři osmitisícové vrcholy všem přiblížila úžasným překladem Jiřina Holkupová.

Neděle 26. listopadu 2023
Nedělní program festivalu ovládli domácí lezci a alpinisté. Úvodní blok zahájil v 10.00 hod. Radek Jaroš přednáškou Kilimandžáro. Jeho příběh o výstupu na nejvyšší vrchol Afriky, kterým ukončil víceletý projekt Seven Summit, sledoval téměř zaplněný velký sál Kongresového centra. Následující přednáška dvou našich předních slacklinérek Kateřiny Zikové a Silvie Doležalové byl o adrenalinu a překonávání vlastních limitů při přechodech po úzké a vysoko zavěšené line. Poslední přednáškou festivalu bylo videoshow a povídání Máry Holečka, které nazval Simply Beautiful. Nekonečný příběh výstupů na Sura Peak, Baruntse a Chamlang a Márovo strhující vyprávění udrželo zaplněný sál v plné pozornosti více než tři hodiny. Po Márově přednášce následovalo ukončení festival alpinismu 2023.

Ceny Johanna Stüdla 2023 – ceny za nejlepší přednášky festivalového dne
Cena Johanna Stüdla – kruhová plastika s vloženým horským štítem s emblémem MFA Praha 2023 byla vyhlašována a předávána oceněným přednášejícím na konci každého festivalového dne. Sčítaly se správně vyplněné anketní lístky, které odevzdali jednotliví návštěvníci festivalu do připravených uren. Spolu s platikou obdržel každý oceněný přednášející i karlovarskou Becherovku v 3 l balení. Cenu Johanna Stüdla získali:
pátek 24.11.2023 – Thomas Huber
sobota 25.11.2023 – Simone Moro
neděle 26.11.2023 – Mára Holeček
 

Text: Ladislav Jirásko
Foto: Jakub Müller, Ladislav Novák


Slavnostní zahájení festivalu – všichni účastníci byli Ang Tshering Sherpou dekorováni nepálskou hedvábnou šálou.
Odleva – Ang Tshering Sherpa, Tanja Strmiša, Ladislav Jirásko, Andreas Schmidinger, Fritz Macher, Karl Gabl a Christian Wörister


Strhující přednáška Thomase Hubera byla vrcholem nejen pátečního programu.


Setkávání během přestávek. Ang Tshering Sherpa u stánku slovinského Zasavje – vedle něj velvyslankyně Slovinska Tanja Strmiša a Jože Prah, významná osobnost slovinského planinstva.


Sobotní přednášku Jakuba Cejpka Alpské čtyřtisícovky označil téměř zaplněný sál Kongresového centra jako třetí nejlepší.


Ang Tshering Sherpa a jeho syn Dawa Steven Sherpa.


Činnost pražského rodáka a zakladatele organizovaného alpinismu v Evropě Johanna Stüdla společně připravili Ladislav Jirásko, Georg Oberlohr (druhý zprava) a Martin Gratz (čtvrtý zprava).


Jednou z významných osobností letošního festivalu byla Billi Bierling, správkyně Himálajské databáze.


Panelová diskuze na téma Počasí na horách. Zleva Thomas Huber, Kateřina Sitařová (překlad z němčiny), Karl Gabl, Simone Moro, Jiřina Holkupová (překlad z angličtiny), Ladislav Jirásko a Radek Jaroš.


Král zimních osmitisícovek Simone Moro patřil k nejvýznamnějším osobnostem třídenního programu.


Simone Moro získal díky hlasům publika Cenu Johanna Stüdla za nejlepší přednášku sobotního programu.


Radek Jaroš zahájil nedělení program přednáškou o Kilimandžáru před téměř zcela zaplněným sálem.


Velký sál Kongresového centra hotelu Pyramida při nedělením programu.


Mára Holeček při závěrečné přednášce.