Mimořádná pocta pro MFA 2016: předávání THE DIAMOND JUBILEE CELEBRATION MEDAL

Napsal uživatel Danda dne Ne, 06.11.2016 - 18:26

Jedním z oficiálních slavnostních momentů na MFA PRAHA 2016 bude udělení The Diamond Jubilee Celebration Medal - Diamantové jubilejní slavnostní medaile za výstup na vrcholy Makalu a Kangchenjunga. Tato ocenění uděluje NMA (Nepal Mountaneering Association), UAAA (Union of Asian Alpine Associations) a Ministertvo turistiky a civilního letectví v Nepálu. Slavnosti Diamond Jubilee Celebration, které proběhnou v Kathmandu ve dnech 18. a 19. listopadu 2016 a které připomenou 60. výročí prvovýstupu na oba vrcholy (Makalu 15. 5. 1955 - Francouzi Lionel Terray a Jean Couzy, Kangchenjunga 25. 5. 1955 - Britové Joe Brown a Georg Band) budou součástí Mezinárodní konference International Conference of Mountain Tourism and Climate Change. Pořadateli této konference je UAAA, NMA a nepálská vláda. Na těchto slavnostech v Kathmandu bude oceněno několik alpinistů, kteří vystoupili na jeden nebo oba z uvedených vrcholů.


alt
Oslavy jubilea prvovýstupů na Manaslu a Lhotse


Ocenění The Diamond Jubilee Celebration Medal převezmou i účastníci MFA PRAHA 2016, kteří vystoupili na jeden z uvedených vrcholů. V Praze budou diamantové medaile předány R. Messnerovi, V. Grošeljovi a R. Jarošovi za výstupy na oba vrcholy, za výstup na Kangchenjungu získá toto ocenění P. Habeler, z domácích alpinistů by měli ocenění dále získat za výstup na Makalu L. Sulovský, J. Šimůnek a S. Boštíková a za výstup na Kangchenjungu L. Záhoranský.

V Praze budou ocenění předávat Ang Tshering Sherpa (prezident NMA a čestný člen UIAA), Deepak Raj Joshi (prezident NTB - Nepal Tourism Board) a zástupce nepálské vlády.