Na festivalu byli oceněni nejlepší čeští horolezci

Napsal uživatel Danda dne Po, 05.12.2011 - 11:25

Smíchovský festival alpinismu byl svědkem vyhlášení nejúspěšnějších českých horolezců roku 2011. Na pódium nejprve přišel Dušan Janák, jehož volný přelez cesty Erectissima v severní stěně Drei Zinnen byl vyhlášen jako „Výstup roku“. Kromě diplomu si z Národního domu odnesl i šek na 20000 Kč. Tuto soutěž na podporu českých alpinistů každým rokem vyhlašuje společnost Alpy, Rakouský Alpenverein a časopis lidé&HORY ve třech kategoriích (sportovní výstup v Alpách, výstup nad 6000 m a skialpový výkon). Letos bylo po usnesení odborné komise uděleno ocenění pouze kategorii „sportovní výstup v Alpách“.


Dušan Janák a jeho Erectissima jako "nejlepší český výstup roku v Alpách"

Český horolezecký svaz a Společnost Alpy zastupující Rakouský Alpenverein (sekce 608) vyhlašují každoročně soutěž "Horolezec roku". Slavnostního předávání diplomů a trofeje se zúčastnil předseda ČHS ing. Zdeněk Hrubý, prezident festivalu a jednatel společnosti Alpy Ladislav Jirásko a také hvězda letošního ročníku festivalu – Peter Habeler. O nominaci adeptů a následném celkovém pořadí rozhodla porota složená ze zástupců dvou zmíněných organizací a odborných médií – časopisů lidé&HORY, Everest a webových portálů Lezec.cz a Horyinfo.cz.


Zleva: Peter Habeler, Lucie Hrozová a prezident festivalu Ladislav Jirásko

Na třetím místě se letos umístila Lucie Hrozová, která teprve jako druhá žena přelezla extrémní cestu Law and Order (M13+) v rakouském Wilder Kaiseru.


Zleva: Z. Hrubý, P. Habeler, D. Janák, L. Hrozová a L. Jirásko

Diplom za druhé místo si převzal Dušan Janák, který kromě volného přelezu zmíněné Erectissimy zabodoval i prvním volným přelezem Centrálního koutu Galerie Ganku ve Vysokých Tatrách.

Soutěž Horolezec roku 2011 letos na první příčce nepřinesla žádné překvapení...


Dvanáct přelezených cest o obtížnosti 9a až 9b, mnoho prvovýstupů, několik bouldrů o obtížnosti 8C a 8C+, pódiová umístění na mistrovství světa - to je bilance, která nenechá nikoho na pochybách, že se porota na jménu Adam Ondra shodla oprávněně a spravedlivě. Adam prvenství v soutěži suverénně a zaslouženě obhájil. Trofej „Horolezec roku 2011“ si převzal z rukou rakouské horolezecké legendy a zároveň jeho obdivovatele – Petera Habelera.

Přehled nominovaných na Horolezce roku ZDE.

FOTO: Petr Piechowicz (www.photopepe.com)