Páteční rozjezd MFA

Napsal uživatel Danda dne Pá, 25.11.2016 - 17:56

Předskokanskou úlohu festivalu obstarala premiéra filmu „Devět kil“ - z části hraný dokument o rekordu v cyklistické 24hodinovce (911 km).

alt


Potom už vstoupili do stopy dva alpinisté. Honza „Tráva“ Trávníček a nevidomý horolezec Honza Říha vtipně povyprávěli o letošní expedici na Cho Oyu, kdy „Tráva“ stanul na své již páté osmitisícovce a druhý Honza, skvěle podpořen svými spolulezci, dosáhl svého výškového maxima 7600 m.

alt


Po slavnostním zahájení festivalu (kterého se kromě ředitele MFA Praha Ladislava Jirásko zúčastnil i ředitel NP Vysoké Taury Mag. Christian Wörister, velvyslanec Rakouska Alexander Grubmayr, velvyslanec Slovinska Leon Marc, Peter Habeler, Reinhold Messner i místostarosta MČ Praha 5 Bc. Lukáš Herold) přišla na řadu dlouho očekávaná akce v malém sále.

alt

alt


Byla zde slavnostně otevřená výstava „Messner Mountain Museum“ za účasti legendárního Reinholda Messner – autora těchto muzeí. Malý sál se zaplnil ještě více, když se k Reinholdu Messnerovi přidali ještě Peter Habeler, Wolfgang Nairz, Jiří Novák a Karl Gabl, aby zde podepisovali své poslední, čerstvě pokřetěné knihy.

alt


Program do velkého sálu a ve velkém stylu vrátil Wolfgang Nairz, který do Prahy přivezl unikátní materiál plný historických záběrů z tragické expedice na Manaslu, kdy se z dvanácti lidí vrátilo pouze šest, a z průkopnické expedice na Mt. Everest v roce 1978, kdy se mu jako prvnímu Rakušanovi podařilo vystoupit na vrchol a Peter Habeler s Reinholdem Messnerem to zvládli jako první na světě bez použití umělého kyslíku. Nechyběly ani dechberoucí záběry z jeho balónových přeletů nad horami.

alt


Vrchol pátečního dne patřil jednomu z nejúspěšnějších alpinistů posledního čtvrtstoletí – Slovinci Marku Prezeljovi. Nejprve mu byl slavnostně předán Pražský křišťálový cepín za celoživotní přínos alpinismu, který se na poličce mezi čtyřmi Zlatými cepíny za výstup roku jistě bude vyjímat. Stal se (po R. Messnerovi, P. Habelerovi, A. Huberovi, G. Kaltenbrunnerové a R. Jarošovi) šestým držitelem krásné trofeje z dílny českých sklářů. V následné přednášce o posledních dvou extrémních prvovýstupech na vrcholy Hagshu a Kishtwar dokázal, že je právoplatným členem absolutní alpinistické špičky. A k tomu všemu umí i skvěle fotit.

alt


Cenu Johanna Stüdla za nejlepší přednášku dne si ze Slovanského domu odnesl Wolfgang Nairz. Gratulujeme!



Těšíme se na zítra! ;-)